Crematoria zijn een basisvoorziening

Door Cel Severijn op 5 juni 2020

De PvdA vindt dat de crematoria tot de basisvoorzieningen voor onze burgers moeten worden gerekend. We vinden het daarom ook een goede zaak dat de gemeente deelneemt in het Openbaar Lichaam Crematoria Twente. Dat geeft de mogelijkheid om mee te sturen in het voorzieningenniveau, de kwaliteit van de dienstverlening en de prijsvorming. Een goede zaak!

Dat er enkele jaren geen dividend wordt uitgekeerd is wat ons betreft geen aanleiding om de deelneming in de Gemeenschappelijke Regeling opnieuw ter discussie te stellen. Er zijn de afgelopen jaren grote investeringen gedaan: in nieuwbouw in Oldenzaal en Borne, en renovaties in Almelo en Usselo. Logisch dat daardoor tijdelijk niet kan worden voldaan aan de solvabiliteitseis van 30% (Eigen Vermogen / Totaal Vermogen). Als die solvabiliteit weer op orde is, kan ook weer dividend worden uitgekeerd. Maar ook dat is wat de PvdA betreft geen must.

De PvdA vindt de crematoria basisvoorzieningen. En een basisvoorziening is er niet om winst mee te maken. Nee, de basisvoorziening is er om diensten te leveren voor een goede prijs. Dan kan iedereen, ook als je een smallere beurs hebt, voor deze manier van afscheid nemen kiezen.

We weten, dat onze lokale VVD graag zoveel mogelijk van onze basisvoorzieningen wil verkopen en privatiseren. Maar het idee dat diensten en producten beter worden als ze uit handen van de overheid zijn gehaald en overgedragen aan particuliere bedrijven is een misvatting gebleken: kijk bijvoorbeeld naar openbaar vervoer, waterleveranciers, elektriciteitsbedrijven, zorgverlening, alles moest in de verkoop. De kwaliteit laat te wensen over, de prijzen zijn sterk gestegen, er zijn nadelige bijeffecten… en toch moet de overheid nog vaak bijspringen. Oftewel, de gemeenschap wordt er niet beter van.

De landelijke VVD lijkt zich er inmiddels van bewust te worden dat privatisering grote nadelen kan opleveren. Ik hoop dat dit inzicht ook lokaal nog eens gaat ontstaan.

Op 28 juni 2018 – dus een krappe twee jaar geleden – is door de raad een motie aangenomen (alleen de VVD was tegen) waarin helder wordt gesteld dat:

  • Het crematorium een basisvoorziening voor onze burgers zou moeten zijn;
  • Het onwenselijk is dat winst ten behoeve van vermogensvorming wordt nagestreefd;
  • Het nastreven van deze winst kan leiden tot (te) hoge tarieven, welke door onze inwoners worden betaald.

Voor de PvdA zijn deze overwegingen niet gewijzigd. Ik begrijp dat voor het CDA, GroenLinks en het toenmalig D’66 deze overwegingen niet langer gelden. Vreemd !

In die motie werd het college toen opdracht gegeven,

  • Om het dividendbeleid bespreekbaar te maken,
  • Om te borgen dat niet meer eigen vermogen in de onderliggende Crematoria Twente BV wordt opgebouwd dan voor haar doelstelling noodzakelijk
  • Om meer inzicht te laten bieden in resultaten, risico’s en investeringsbeslissingen.

Het college heeft de motie grotendeels uitgevoerd. En in het Raadsvoorstel is bovendien opgenomen dat een zienswijze wordt ingediend om meer inzicht in de financiële stukken van OLCT en CT BV. te verkrijgen. Voorwaarde voor instemmen met de ontwerpbegroting.

Dat had misschien wat eerder gekund, maar alla.

De PvdA vindt het voorgestelde onderzoek in de motie niet nodig. We zien de motie – en de achterliggende verkoopdoelstelling – graag in rook opgaan.

En voor onze inwoners: Wij zien liever “een fikkie voor een prikkie” dan “duur vuur”.

Afscheid nemen is al verdrietig genoeg.

Cel Severijn

Cel Severijn

Ieder mens, waar dan ook in onze wereld, heeft het recht om veilig en in vrijheid te kunnen leven en zich te ontwikkelen. Dat vraagt om een rechtvaardige en solidaire samenleving. Een samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Een samenleving die mensen ondersteunt die – om wat voor reden dan ook – het op eigen houtje niet redden. En

Meer over Cel Severijn