PvdA dringt aan op grensoverschrijdende kernongevaloefening

Door Jenneke Koehorst op 12 december 2018

De Overijsselse en Dinkellandse fracties van de PvdA dringen aan op een grote gezamenlijke kernongeval-oefening van de Duitse en Nederlandse noodhulpdiensten. Volgens de fracties is een grensoverschrijdende oefening nodig om de afspraken bij een echte ramp te testen.

“De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt dat de crisisbeheersing bij een kernongeval niet goed is afgestemd,” zegt PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. “En het gebrek aan communicatie rond de brand in de kerncentrale van Lingen bevestigt voor ons dat de Duits-Nederlandse samenwerking alleen op papier lijkt te bestaan.”

Brand

Donderdag brak brand uit in het Kernkraftwerk Emsland, de kerncentrale vlak bij het Overijsselse Denekamp. Gevaar voor mensen kon in eerste instantie niet worden uitgesloten. Op het verlossende nieuws dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was moesten Overijsselaars erg lang wachten. De PvdA vindt dat de informatievoorziening behoorlijk tekort is geschoten.

“Het eerste bericht over de brand en het gebrek aan informatie daarna hebben tot veel onrust geleid in Dinkelland en verderop in Overijssel,” zegt Jenneke Koehorst van de PvdA Dinkelland. “Veel van onze inwoners bleken geen idee te hebben wat te doen wanneer er wel sprake zou zijn van een kernramp. De informatievoorziening kan en moet echt veel beter.”

De Veiligheidsregio Twente bevestigde na de brand dat zij pas informatie krijgt als de Duitse collega’s dat noodzakelijk achten. De PvdA heeft haar twijfels bij die werkwijze: “veel te passief”, vinden Koehorst en Wissink. “Bovendien: toen eindelijk werd gemeld dat de brand buiten het nucleaire deel van de fabriek woedde, bleek dat achteraf weer onjuist: de brand was wél in het nucleaire deel. Dus de communicatie is niet alleen gebrekkig, ze is ook nog eens foutief. Dat geeft weinig vertrouwen in deugdelijke berichtgeving in het geval van een echte ramp.”

Jenneke Koehorst

Jenneke Koehorst

Mijn naam is Jenneke Koehorst-Hamers. Ik ben geboren en getogen in Breklenkamp. Inmiddels woon ik alweer jaren met mijn gezin in Denekamp. Mijn man Ron en ik hebben drie kinderen: een dochter en twee zonen. Ik ben werkzaam bij Rijnbrink waar ik me met name bezig hou met projecten op het gebied van laaggeletterdheid. Daarnaast

Meer over Jenneke Koehorst