Vragen PvdA Dinkelland over teveel gekapte bomen Ottershagen

Door Jenneke Koehorst op 9 april 2019

De kap van ruim 70 eiken in het gebied Ottershagen blijft de gemoederen bezig houden. Uit opgevraagde stukken blijkt dat er meer eiken gekapt zijn aan de Kerspelweg te Lattrop dan waarvoor een vergunning is aangevraagd. Reden voor de PvdA Dinkelland om hier schriftelijke vragen over te stellen aan het college:

Inleiding: Al meerdere keren is de kap van meerdere eiken in de Ottershagen besproken. Na eerdere vragen gesteld door de PvdA Dinkelland bleek dat dit college niet voldoende had gecommuniceerd naar de omwonenden over de kap van meerdere eiken. Het college is naar aanleiding hiervan in gesprek gegaan met enkele omwonenden. Uit nieuwe informatie blijkt nu dat er niet alleen sprake is van slechte communicatie maar dat er tevens sprake is van illegale kap. Uit opgevraagde stukken blijkt dat er toestemming is gevraagd voor de kap van 68 eiken. In werkelijkheid zijn er aan de Kerspelweg meer dan 75 eiken gekapt. Er zijn dus ruim meer eiken gekapt dan vermeld in de bijbehorende vergunningen en stukken. Aanleiding voor de PvdA Dinkelland om hierover schriftelijke vragen te stellen.

1. Uit opgevraagde stukken blijkt dat er een vergunning is aangevraagd voor het kappen van 68 eiken. In de praktijk zijn er meer dan 68 eiken gekapt, buiten het aangegeven gebied. Dit betreft het stukje bij de brug aan de andere kant van de zandweg. Dit stuk behoort niet bij hetzelfde landschapselement en had dus apart beoordeeld moeten worden. Was het college hiervan op de hoogte? Zo ja, wie heeft toestemming gegeven om bomen te kappen buiten het aantal bomen vermeldt in de vergunning? Zo nee, is het college het met ons eens dat het college op de hoogte dient te zijn van deze ingrijpende maatregelen? En wat gaat het college actief doen om dit in de toekomst te vermijden?

2. In het verleden zijn vaker bomen gekapt buiten een vergunning. Na afloop biedt het college haar verontschuldigingen aan en gaat over tot de orde van de dag. Wat gaat het college actief doen om dit soort situaties in de toekomst te vermijden?

3. Is er een plan voor het Ottershagen? Een plan waarin de volgende, toekomstige stappen staan? Een plan voor de toekomst van het gebied Ottershagen? Zo ja, dan zien wij dit plan graag tegemoet. Het zou bovendien vanzelfsprekend moeten zijn dat dit plan besproken wordt met de omwonenden, zodat zij weten wat er in de toekomst nog gaat gebeuren en er constructief overleg kan plaatsvinden. Zo nee, is het college het met ons eens dat het hoog tijd is dat er een plan van aanpak komt? Zodat de omwonenden en het Gebiedscollectief samen daadkrachtig aan het werk kunnen? En om er voor te zorgen dat er draagvlak komt?

4. Naast de eiken aan de Kerspelweg zijn er ook eiken gekapt in een houtwal behorend aan een van de omwonenden. Deze houtwal staat haaks op de Kerspelweg en is eigendom van een particulier. Bovendien valt deze houtwal buiten het landschapselement waarvoor een vergunning is aangevraagd. Deze bewoner heeft slechts toestemming gegeven tot het “afzetten” van zijn houtwal. Dit houdt in dat lage bosschage wordt bijgewerkt. Na afloop bleek dat er zonder toestemming van de eigenaar meerdere eiken zijn gekapt. Is het college hiervan op de hoogte en heeft het college hierover al contact gehad met de desbetreffende aanwonende? Zo nee, wanneer gaat het college hierover contact opnemen en wat gaat het college doen om deze bewoner te compenseren? Zo ja, wat gaat het college doen om deze aanwonende te compenseren?

5. Zowel aanwonenden als het Gebiedscollectief willen graag verder met het Ottershagen. De illegale kap van de eiken heeft ertoe geleid dat omwonenden en natuurorganisaties wat betreft de Ottershagen lijnrecht tegenover elkaar staan. Wat gaat het college ondernemen om ervoor te zorgen dat omwonenden en het Gebiedscollectief weer samen met elkaar verder kunnen?

Jenneke Koehorst

Jenneke Koehorst

Mijn naam is Jenneke Koehorst-Hamers. Ik ben geboren en getogen in Breklenkamp. Inmiddels woon ik alweer jaren met mijn gezin in Denekamp. Mijn man Ron en ik hebben drie kinderen: een dochter en twee zonen. Ik ben werkzaam bij de bibliotheek Enschede als programmacoördinator 0 t/m 18 jaar. Ik werk aan diverse projecten op het

Meer over Jenneke Koehorst

Waar ben je naar op zoek?