PvdA laakt ‘gebrek aan urgentie’ achter RES in Dinkelland: gigantische hekel aan

15 juli 2021
Door: Gijs Groeneveld | 15-07-2021

DINKELLAND – Met het oog op 2030 en 2050 moet er nog het nodige gebeuren in de regio Noordoost-Twente wanneer het aankomt op de energietransitie. Cel Severijn, de fractievoorzitter van de PvdA Dinkelland, vindt het gebrek aan urgentie binnen de gemeente zeer teleurstellend en stelt dat we op deze manier de doelstellingen van 2030 en 2050 niet gaan halen.

Iedere politieke partij in de regio heeft zo zijn eigen visie op de energietransitie. Daarbij verschillen de aanpakken. Het VVD wil eerst de verschillende onderzoeken naar windturbines afwachten, het CDA stelt dat er vanwege de coronacrisis niet genoeg ruimte en tijd is geweest om in gesprek te gaan met de inwoners. Het PvdA begrijpt deze argumenten, maar vindt wel dat er zo onderhand meer gedaan moet worden om toe te werken naar de doelstellingen van 2030.

Gebrek aan urgentie

“Er is besloten de beslissing tot de zomer van 2022 uit te stellen, omdat er momenteel te weinig draagvlak is voor windmolens en zonnevelden. Ik moet zeggen dat ik dat geen sterk argument vind”, begint Severijn in gesprek met Twente FM. “Maar het klopt dat het inspraakproces nog te weinig aandacht heeft gekregen, de coronacrisis heeft daar ook een rol in gespeeld natuurlijk.”

Vooral het feit dat de inwoners niet genoeg geïnformeerd konden worden, zorgt voor de nodige onduidelijkheid. “Uiteindelijk moet je naar je inwoners luisteren en het gesprek op gang te krijgen. Dat heeft nog onvoldoende plaatsgevonden. Wat ons als PvdA dwarszit, is dat er gewoon een gebrek aan urgentie is bij de rest van de partijen. Je ziet wat er nu in Limburg gebeurt, bijvoorbeeld”, doelt Severijn op de overstromingen in het zuiden van Nederland.

Wat kan wél?

Op deze manier, met een gebrek aan daadkracht, gaat Dinkelland niet voldoen aan de doelstellingen van 2030 én die van 2050, denkt Severijn. “We gaan naar 2030 met een reductie van ruim vijftig procent. Die vijftig procent gaan we niet halen, op de manier waarop we het nu doen. Na 2030 hebben we vervolgens een nog grotere stap te maken, die gaan we dan ook niet halen. Dat maakt dat je op een andere manier over de problematiek moet praten. We moeten naar zonneparken en windparken toe, daar kunnen we niet aan ontkomen.”

“We gaan het niet halen, op de manier waarop we het nu doen”

“Vanuit de bevolking ontstaat echter weerstand, die merken: het gaat echt gebeuren”, vervolgt Severijn. “De verschillende politieke partijen zeggen dan: er is zoveel weerstand, misschien kunnen we het dan maar beter niet doen. Dat is iets waar ik een gigantische hekel aan heb. Je moet met de bevolking kijken naar wat wél kan. Wie krijgt er last van? En hoe compenseer je de mensen die er last van gaan hebben?”

De PvdA stelt dat er niet ontkomen kan worden aan zon- en windparken, maar vindt wel dat de energie die hiermee opgewekt gaat worden in de regio moet blijven. “Dan wordt het voor de inwoners al wat makkelijker om het te accepteren”, aldus Severijn. “Wij willen graag dat we de zoekgebieden in gaan perken, maar daar moet dan wel voorkeursrecht op komen, zodat er geen speculanten binnen kunnen komen. De grote energiejongens willen die plekken straks ‘inpikken’, om er fors aan te verdienen. Dan gaat die energie niet alleen naar onze regio, maar ook naar andere regio’s in Nederland. Dat willen we voor zijn.”

Al met al is er volgens de PvdA snel actie nodig. “De vraag is hoeveel vrije ruimte er nodig is om een windturbine te plaatsen. En wat doe je wanneer er op die grond een boerderij of een woning staat?”, vervolgt Severijn. “Zeggen we dan: oké, dan komt er geen windturbine? Of moeten we gaan proberen mensen uit te kopen? Die stappen worden nu nog niet gemaakt. Ik vind het persoonlijk erg belangrijk dat we gaan accepteren dat de energietransitie een urgente kwestie is.”

“We moeten gaan accepteren dat de energietransitie een urgente kwestie is”